TOP PSY & SO – Therapeuten Collectief Psyche & Somatiek

Psychologie

Psychosomatische therapie

Volwassenen psychologie

Cognitieve gedragstherapie

Kinder- en jeugdpsychologie

Traumabehandeling

Video’s over de belangrijkste klachten waar mensen mee kampen

Psychosomatische oefentherapie

Slaaptherapie

Oefentherapie en weerbaarheid

Verwerkingsgerichte therapie


Binnen Top-Psyso zijn vijf Basis GGZ psychologie praktijken gehuisvest. Psychologie Praktijk BJ Brinkman biedt behandeling aan zowel kinderen en jongeren als aan volwassenen.

De Praktijk voor Psychologische Hulpverlening José Steinbusch, Psychologie Praktijk Knol en KJ psychologie Twente Oost Annet Lentferink bieden behandeling aan volwassenen.

De vier praktijken hebben voor 2025 contracten met alle zorgverzekeraars, te weten Menzis, DSW, InTwente, Stad Holland, Zilveren Kruis, Interpolis, CZ, Friesland, Eno, Salland, VGZ, Univé, Promovendum/Caresco, ONVZ, VVAA en Multizorg.

Psychologie Praktijk Walbeek werkt uitsluitend op restitutiebasis. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekering.

Bij de cliënten die verzekerd zijn bij Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ kan een triage, het invullen van een screeningsvragenlijst, onderdeel van de start van de behandeling zijn.

Voor jongeren tot 18 jaar wordt de psychologische hulp sinds 1 januari 2015 vergoed vanuit de gemeente. Psychologie Praktijk BJ Brinkman heeft contracten met de 14 gemeenten van Samen 14 in Twente en de 11 gemeenten van de regio IJsselland.

De praktijken werken vanuit de geldende standaard opgesteld door het Akwa.
Voor meer informatie over de kennis van waaruit gewerkt wordt: zie https://www.ggzstandaarden.nl en bezoek de websites behandelhulp.nl, thuisarts.nl en de website van het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie NedKAD.nl.

De psychologen zijn geregistreerd bij het landelijke beroeps register (BIG) en lid van de verenigingen NIP, VGCt en EMDR.

Wat betreft de wachtlijst voor de psychologische hulp wordt het systeem gehanteerd van direct plek, of direct doorverwijzen.
Telefonisch wordt met u meegekeken waar u het beste terecht kunt.

Wanneer u ook lichamelijke klachten heeft, zoals pijnklachten, slaapproblemen, hyperventilatie, duizeligheid, tinnitus of stress wordt een samenwerking met de psychosomatische oefentherapie gezocht. Hier kunt u vaak op korte termijn terecht.

De vijf psychologie praktijken werken vanuit de Basis GGZ. Dit betekent dat er kortdurende behandeling kan worden gegeven bij diverse hulpvragen.

De psychologen zijn met name gespecialiseerd in het werken met trauma klachten, depressiviteit, hechtingsproblemen en angstklachten. Mocht u kampen met chronische, langer bestaande trauma’s dan wel persoonlijkheidsproblematiek, dan zullen de psychologen u doorverwijzen naar de Specialistische GGZ, of wordt er gezocht naar een combinatie van hulp met de Specialistische GGZ.

Door de samenwerking met de psycho somatische oefentherapie en met coaches is er binnen Top Psyso veel ervaring met het behandelen van klachten die ook een lichamelijke stresscomponent kennen en impact hebben op het werkende leven.

Bij verslavingsproblematiek, ernstige eetproblematiek en dwangklachten, psychoses en bij agressieproblematiek wordt u doorverwezen naar de SGGZ, omdat deze klachten om een andere multi disciplinaire aanpak vragen.

CLIËNTERVARINGEN

De volwassen cliënten waarderen van 1 januari 2024 tot 31 december 2024 de hulp vanuit de Psychologie Praktijk BJ Brinkman op de CQ gemiddeld met een 8,9 (score range 7 tot 10). Dit cijfer blijft stabiel over de jaren heen (8,8 in 2023. 8,8 in 2022, 8,9 in 2021, 8,7 in 2020).

Op het onderdeel Bejegening een 9,5 (4,9) voor serieus genomen voelen en een 8,9 als score voor de behandeling als geheel. Ook dit komt overeen met eerdere waarderingen.

Het onderdeel contact krijgen met de behandelaar (4,5 i.p.v. 4,4 in 2023) is iets verbeterd, maar nog niet zo hoog, als de therapeute zou willen. Dit hangt mogelijk samen met de wisselende tijdstippen waarop terug gereageerd kan worden. Gekeken wordt naar een vast moment op de dag.

Op het onderdeel Samen Beslissen komt de score uit op een 8,5 (score 4,7), gelijk aan de score van 2022. Het krijgen van informatie over welke uitkomst te verwachten is van de behandeling was verbeterd naar een 8 (score 4,6, terwijl het in 2023 een 4,4 was). Dit past bij een jaar met minder complexe hulpvragen, waardoor het effect van de behandeling meer voorspelbaar en ook gunstiger is.

De informatie over lotgenotencontacten en cliëntenforums blijft nog steeds lager dan gehoopt (3,7), ondanks het toezenden van informatie hier over en het bij herhaling bespreken van deze mogelijkheden in de therapie. Gelukkig zijn er altijd cliënten die zelf met nieuwe cursussen of nieuwe informatie of online hulp komen, waar ook andere cliënten weer van kunnen profiteren. Deze informatie wordt zoveel mogelijk verder verspreid.

Het onderdeel Uitvoering behandeling scoort een 8 (4,6). Dit was lager dan voorgaande jaren (score 9) en zat met name op het gebied van tevredenheid met het resultaat van de behandeling. Mogelijk had dit te maken met te hoge verwachtingen van wat een therapie kan bieden, omdat de scores voor kwamen bij mensen die wel een goede klachtenvermindering lieten zien aan het einde van de therapie (ROM meting ruim onder kritische grens van 42). Het met elkaar bespreken van de uitkomsten van de vragenlijsten scoorde wel een 8,5 (4,7).De komende periode wil de therapeute vaker tussendoor ook de verwachtingen over de behandeling en de ervaringen tijdens de therapie met metingen nalopen met de cliënten.

De uitkomsten wijzen er op, dat veel cliënten zich gehoord en geholpen voelen binnen de praktijk. Een doel voor 2025 wordt, dat de samenwerking binnen de therapie vaker het onderwerp van gesprek wordt. Mogelijk vergroot dit het overzicht van de cliënten over de behandeling en versterkt dit hun beeld van welke informatie en verdere ondersteuning er mogelijk is. De therapeute streeft er naar, dat de cliënten weten en eventueel bijstellen wat zij van de uiteindelijke therapie kunnen verwachten.
In de loop van het jaar zal er daarnaast verdere informatie op de website komen over de diverse mogelijke behandelingen en behandelvormen en de lotgenotenverenigingen.

Samenwerking en een actieve inzet van zowel de therapeute als de cliënt vergroten de kans op een positieve verbetering van de klachten. Ook de inzet van e-health en eventueel externe ondersteuning wanneer cliënten het lastig vinden om zich het geleerde eigen te maken, geven kans op een positieve uitkomst.

Psychosomatische Therapie is het vangnet tussen de fysiotherapeut en de psycholoog.
Spanningsklachten en onverklaarbare lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hyperventilatie, burnout, maag- darm problemen, spanningshoofdpijn, angstklachten, of een gevoel van disbalans, worden breder aangepakt dan door een reguliere fysiotherapeut, of oefentherapeut en meer praktisch benaderd dan door een psycholoog. Dit type klachten zijn het meest op hun plaats bij de psychosomatische oefentherapeut.

De Psychosomatische Oefentherapeut is een 6 jaar HBO geschoolde en geregistreerde therapeute. Zij behandelt zowel uw lichamelijke als psychische klachten. Hiervoor gebruikt ze therapeutische gesprekken in combinatie met lichaamsgericht werken, zoals ontspannings- en ademhalingstherapie, massage, communicatie-technieken, haptonomische methoden, time- en stressmanagement en assertiviteitstraining.
Het doel van de behandeling is om uzelf te hervinden en uw klachten te verhelpen. Weer in balans terug te komen middels nieuwe inzichten en nieuwe gedragspatronen die eerder niet binnen uw bereik lagen.

WAT ZIJN PSYCHOSOMATISCHE KLACHTEN?

“Psycho” staat voor geest en “soma” staat voor lichaam. Psychosomatische klachten bestaan dus uit een combinatie van geestelijke en lichamelijke klachten, zoals hieronder beschreven. Psychosomatische therapie grijpt zowel in op lichamelijke als op psychische klachten.

LICHAMELIJKE KLACHTEN

gespannen, rusteloos, opgejaagd voelen
trillen, tintelingen
duizeligheid
misselijkheid
hartkloppingen
overmatig transpireren
algemene vermoeidheid
moeilijk inslapen / vroeg wakker worden
pijnlijke spieren
gespannen nek / schouderspieren
hoofdpijn
pijn laag in de rug
buikpijn / maagpijn
benauwdheid
druk op de borst

PSYCHISCHE KLACHTEN

lusteloosheid en geestelijke vermoeidheid
prikkelbaarheid, onrust, gejaagdheid, overactief zijn
het gevoel hebben uit balans te zijn
concentratiestoornissen, piekeren, verminderd geheugen
snel geïrriteerd zijn
angstgevoelens, onzekerheid
neiging om moeilijke situaties te vermijden
neerslachtigheid, somberheid
niet meer kunnen genieten en ontspannen
sneller geëmotioneerd raken
twijfelen aan eigen capaciteiten
onvoldoende greep op eigen leven hebben
overmatig eten, roken en alcoholgebruik.

EEN PSYCHOSOMATISCHE BEHANDELING BESTAAT UIT:

1. Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken en indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
2. Cognitieve gedragstherapie, waardoor u meer inzicht krijgt in uw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.
3. Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressie oefeningen, leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.

Psychosomatiek therapie is direct toegankelijk. Het geniet de voorkeur een verwijsbrief van uw huisarts of specialist mee te nemen.